Leniwa pachlawa poleca się do sobotniej kawki 🙂 Leniwa, ponieważ nie chciało mi się zagniatać ciasta i zrobiłam z ciasta francuskiego.
Ilość składników zależy od tego jaką formę użyjecie do pieczenia tego ciasta. Ja piekłam w małej formie, dlatego tak mała ilość składników.
Składniki:
– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 100g orzechów laskowych
– 100g migdałów + całe migdały do ozdoby
– 100g cukru
– około 50-70g masła
– 1 żółtko
– 2 łyżki miodu
Ciasto francuskie pokroić na 5 kawałków o wielkości formy. Jeśli pieczemy w dużej formie to należy użyć 5 opakowań ciasta francuskiego i zwiększyć odpowiednio ilość orzechów, cukru i masła. Podsmażone i wystudzone orzechy należy zmielić i wymieszać z cukrem, można też dodać odrobinę kardamonu.
Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować roztopionym masłem, wyłożyć pierwszy płat ciasta, porozciągać by pokryło całe dno, posmarować masłem, posypać mieszanką orzechowo-cukrową, lekko docisnąć orzechy do ciasta. Powtórzyć czynność aż do wyczerpania ciasta. Ostatni płat ciasta posmarować rozbełtanym żółtkiem, ponakłuwać widelcem, zrobić nacięcia wg uznania- ja zrobiłam trójkąty, włożyć cały migdał do każdego kawałka. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Wyłączyć piekarnik, wyjąc ciasto, polać miodem i włożyć na kolejne 5 minut do gorącego piekarnika.
Podawać Pachlawę pokrojoną na kawałki (wg nacięć). Smacznego 🙂