Pieczone pierożki z jakiem i szczypiorkiem

Znajdą się tutaj miłośnicy pieczonych pierożków? Mam dla Was przepis na super ciasto z którego możecie wyczarować pyszne pierożki pieczone z różnym nadzieniem. Moja rodzina bardzo lubi wersję z gotowanym jajkiem i szczypiorkiem. Mam nadzieję, że Wam też przypadną do smaku. Spróbujcie 🙂

Składniki na ciasto: 300g masła lub margaryny (osobiście wolę masło), 4 szklanki mąki, 300g śmietany, 3 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na nadzienie: 2 jajka, 8 dużych pieczarek, szczypiorek- pół pęczka, przyprawy wg smaku.

Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Pieczarki drobno pokroić i podsmażyć na 1 łyżce oleju, ostudzić. Szczypiorek posiekać. Zimne jajka drobno pokroić, dodać pieczarki, szczypiorek i przyprawy wg uznania i wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować, wyciąć krążki, wyłożyć nadzienie, uformować dowolne pierożki. Wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Przed pieczeniem można posmarować pierożki rozbełtanym jajkiem, będą wtedy pięknie lśniące

Please follow and like us:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *