Te pierożki są przepyszne. Ciasto wychodzi mięciutkie, delikatne i długo nie czerstwieje. Można je zrobić z ulubionym nadzieniem, formując dowolnie wg uznania. Ja zrobiłam farsz z młodej kapusty z pieczarkami i dodałam kilka listków mięty. Wyszło przepysznie! Może ktoś się skusi? 😉
Składniki:
– 500g mąki pszennej ( u mnie tortowa)
– 240ml ciepłej wody (max 50 stopni Celsjusza)
– 120ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 8g drożdży instant
– 1łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
– 600g młodej kapusty
– 400g pieczarek
– 1 cebula
– 6-8 listków mięty
– 1 łyżka masła klarowanego
– zioła i przyprawy (sól, pieprz, kurkuma, czubryca żółta)
– 1 jajko do posmarowania pierożków
– posypka wg uznania (u mnie czarnuszka)
Na początek proponuję zrobić nadzienie. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na mocno rozgrzanym maśle klarowanym, dodać pieczarki starte na tarce na dużych oczkach i smażyć przez około 5-7 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać drobno poszatkowaną kapustę i smażyć do momentu aż kapusta stanie się miękka (przez około 12-15 minut). Dodać drobno posiekaną miętę, przyprawić wg smaku,m wymieszać dokładnie, zdjąć z palnika i całkowicie wystudzić.
Póki stygnie nadzienie, można zająć się przygotowaniem ciasta.
Ciepłą wodę wymieszać z olejem, solą i cukrem, dodać mąkę i drożdże, wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć czystym ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-40 minut.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, podzielić na małe kawałki jednakowej wielkości. U mnie wyszło 30 kawałków. Każdy kawałek ciasta delikatnie spłaszczać dłonią, na środek wykładać nadzienie i mocno zlepiać końce formując małe pierożki. Pierożki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami (opcjonalnie).
Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 30-35 minut.
Smacznego 🙂
Wyglądają apetycznie 🙂
Dziękuję bardzo 🙂