Jeśli lubicie wypieki z dodatkiem kakao, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne, popękane ciasteczka. Ciastka są mocno kakaowe, mocno chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Spróbujcie 😉
Składniki:
– 220g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 140g cukru pudru + 4 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
– 50g miękkiego masła
– 40g kakao
– 10g proszku do pieczenia
– 2 jajka
– ekstrakt z wanilii wg smaku
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z ekstraktem z wanilii. Miękkie masło dodać do suchych składników. Wymieszać. Następnie dodać jajka,wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, formować kuleczki, obtaczać w cukrze pudrze, wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i delikatnie spłaszczać. U mnie wyszło 20 sztuk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut.
Smacznego 🙂
Idealne ciasteczka do porannej kawy ?☕
Pięknie dziękuję, cieszę się, że smakowały ??
Szybki i przepyszne przepis 🙂 polecam ❤️
W sam raz do kawki 🙂
Dziękuję bardzo za wypróbowanie przepisu 🙂 Cieszę się, że ciastka smakowały ??