Popękane ciastka kakaowe

Jeśli lubicie wypieki z dodatkiem kakao, to polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne, popękane ciasteczka. Ciastka są mocno kakaowe, mocno chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Spróbujcie 😉


Składniki:


– 220g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 140g cukru pudru + 4 łyżki cukru pudru do obtoczenia ciastek
– 50g miękkiego masła

40g kakao
– 10g proszku do pieczenia
– 2 jajka
– ekstrakt z wanilii wg smaku


Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z ekstraktem z wanilii. Miękkie masło dodać do suchych składników. Wymieszać. Następnie dodać jajka,wymieszać i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odrywać po kawałku, formować kuleczki, obtaczać w cukrze pudrze, wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i delikatnie spłaszczać. U mnie wyszło 20 sztuk. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut.
Smacznego 🙂

Popękane ciastka kakaowe
Popękane ciastka kakaowe
Popękane ciastka kakaowe
Please follow and like us:

4 thoughts on “Popękane ciastka kakaowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.