To super prosty przepis na trochę oszukany biszkopt kakaowy. Oszukany, dlatego, że dodaję się do niego proszek do pieczenia. Ale ja uwielbiam ten biszkopt, ponieważ wychodzi zawsze i idealnie nadaję się do wszelkiego rodzaju tortów i deserów. Jest mocno kakaowy i bardzo wilgotny, więc nie wymaga nasączania przed składaniem blatów. Biszkopt ten jest bardzo „posłuszny” i dobrze się kroi. W zależności od wypieku i wielkości formy kroję go na 2, 3 a nawet 4 blaty. Polecam 🙂
Składniki:
– 6 jajek (temperatura pokojowa)
– 180g cukru
– 30g kakao
– 150g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 4 łyżki wrzątku
– 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
– 60ml oleju (u mnie rzepakowy)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– ekstrakt wanilii wg smaku
Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem. Ubijać przez około 10 minut, aż masa się zwiększy 2-3krotnie. Kawę rozpuścić w 2 łyżkach wrzątku. Nie przestając ubijać dodać do masy dwie łyżki wrzątku, a następnie wlewać cienkim strumykiem olej i ubijać do uzyskania jednorodnej masy. W tym momencie konsystencja masy się zmieni i delikatnie stężeję.
Do masy przygotowanej w ten sposób przesiać połowę mieszanki mąki i kakao. Ostrożnie wymieszać łopatką, z góry do dołu i z boków do środka. W ten sam sposób postąpić z resztą mieszanki mącznej. Następnie dodać zaparzoną kawę i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Dno formy (22-26cm) wyścielić papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 35-45 minut, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Następnie wyjąć z formy i pokroić na potrzebną ilość blatów.
Smacznego 🙂
Pingback: Prosty biszkopt kakaowy | FlyB Kulinaria
Biszkopt wygląda idealnie. Właśnie takie blaty biszkoptu przełożyć kremem piernikowym i ciacho na Święta jak znalazł 😀
Pięknie dziękuję 🙂 Osobiście bardzo lubię ten przepis, biszkopt wychodzi przepyszny i dobrze smakuje z wszelkiego rodzaju kremami i dżemami 🙂