Podzielę się przepisem na pyszny i prosty sernik kajmakowy. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednej miski, dokładnie zblendować i upiec 😉 Spróbujecie? 🙂
Składniki:
– 800g sera z wiaderka
– 5 jajek
– 1 puszka kajmaku (u mnie masa krówkowa gostyńska)
– 3op. budyniu o smaku toffi (można zastąpić budyniem waniliowym lub skrobią ziemniaczaną)
– 300g herbatników (u mnie Petit Beurre)
– 130g masła
– płatki migdałów do dekoracji
Herbatniki zmielić w blenderze lub włożyć do do worka i mocno tłuc wałkiem, by się pokruszyły. Masło roztopić, wlać do zmielonych herbatników i wymieszać. Masę herbatnikową przełożyć do tortownicy (o średnicy 24-26cm) wyścielonej papierem do pieczenia i uklepać dłonią lub za pomocą szklanki, formując również brzegi. Przygotowany w ten sposób spód do sernika włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 10 minut.
Pięć łyżek kajmaku odłożyć do dekoracji. W dużej misce połączyć jajka, twaróg, budynie i resztę kajmaku i wszystko dokładnie zblendować na gładką masę. Masę twarogową przelać na podpieczone i wystudzony spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 1 godzinę i 15 minut. Gotowy sernik wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik posmarować odłożonym do dekoracji kajmakiem i posypać podprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego 🙂