Ta babka jest przepyszna! Mięciutka, delikatna, bardzo puszysta i dziecinnie łatwa do zrobienia. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 250g ricotty
– 3 jajka
– 120g cukru
– 120g miękkiego masła
– 220g mąki pszennej tortowej
– ekstrakt wanilii wg smaku
– 15g proszku do pieczenia
– szczypta soli
Miękkie masło ubić z cukrem. Ubijać przez około 3-4 minuty, aż masa zrobi się puszysta. Następnie dodawać po jednym jajku cały czas ubijając. Dodać ricottę i ekstrakt z wanilii i ubić na jednolitą masę. Stopniowo (na 2 lub 3 razy) dodać mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wychodzi dość gęste, ale takie powinno być.
Foremkę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przełożyć do foremki, wyrównać.
Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 50-55 minut. Gotowe ciasto wyjąć z foremki i wystudzić na kratce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego 🙂
Pingback: Waniliowa babka na ricotcie | FlyB Kulinaria