Warkocze twarogowe

 Jakie pieczywo lubicie na śniadanie? Ja bardzo lubię i polecam takie oto warkocze twarogowe. Idealnie pasują do kanapek z dżemem lub miodem, ale smakują również z rożnymi serami i słodkimi pomidorami

Składniki na 6 sztuk:

– 250g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 80g cukru
– 1 łyżka cukru waniliowego (robię domowy) lub ekstrakt z wanilii wg smaku
– 125g twarogu półtłustego
– 1 jajko
– 80ml mleka
– 50g roztopionego masła
– sezam, orzechy, mak- dla posypki

Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy. Białko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko, twaróg i masło- wymieszać. Dodać do mąki i zagnieść ciasto. Podzielić ciasto na 6 równych części, każdą cześć podzielić jeszcze na 3. Na podsypanej stolnicę uformować 3 paski, około 20-30cm długości, zapleść w warkocz i złączyć końce. Warkocze wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia. Żółto wymieszać z 1 łyżką mleka, posmarować warkocze i posypać sezam lub czymkolwiek wg uznania. Piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20 minut.
*Jeśli zostawić splecione warkocze na 15-20 minut, przykryte ściereczką, będą jeszcze bardziej puszyste. Spróbujcie koniecznie 🙂

Please follow and like us:

3 thoughts on “Warkocze twarogowe”

  1. Warkocze wyszły wspaniałe i pyszne. Przepis jest bardzo czytelny , a samo wykonanie bardzo proste i szybkie… Napewno zagoszczą w naszym menu na stałe .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.