Kolejny pomysł na pyszne, puszyste placki bez grama mąki. Moje dzieci je uwielbiają, a i ja też bardzo chętnie zajadam je na śniadanie. Placki te są bardzo delikatne, smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam wypróbować ten prosty przepis na pyszne placuszki 🙂
Składniki:
– 1 marchewka (u mnie 120g po obraniu)
– 100g płatków owsianych górskich
– 150ml kefiru
– 2 jajka
– 1 łyżeczka cynamonu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku
Płatki zalać kefirem i odstawić na około 15-20 minut aby zmiękły. Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać do płatków. Dodać jajka, cynamon, słodzidło i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na średnim ogniu, na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Wykładać po jednej łyżce ciasta w niewielkiej odległości od siebie, przewracać na drugą stronę dość ostrożnie, ponieważ placki są bardzo delikatne. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Placki owsiane z marchewką | FlyB Kulinaria