Zupa krem porowo – ziemniaczana

Zupa krem z porów i ziemniaków to dobry pomysł na szybki i pyszny obiad. Taka zupę można podawać z groszkiem ptysiowym, albo z grzankami czosnkowymi, chipsami z boczku i parmezanem, tak jak ja to zrobiłam. Zupa jest wyśmienita, a przyrządzenie jej nie zajmie Wam zbyt dużo czasu, ponieważ, przepis jest dziecinnie prosty. Spróbujcie 🙂

Składniki:

– 3 duże pory
– 400g ziemniaków
– 4 duże ząbki czosnku
– 100ml śmietanki 30%
– 1 litr wody lub bulionu warzywnego
– 30g masła

– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 2 listki laurowe
– sól i pieprz wg smaku

Pory oczyścić, dokładnie opłukać i pokroić na plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
W dużym, szerokim garnku roztopić masło z dodatkiem oliwy, dodać czosnek i smażyć przez około minutę na małym ogniu. Dodać pory i smażyć na średnim ogniu przez około 7-8 minut, aż pory nieco zmiękną. Od czasu do czasu należy zamieszać. Następnie zwiększyć ogień, wlać wodę lub bulion, dodać ziemniaki, wymieszać dokładnie, zagotować. Zmniejszyć ogień, dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować przez około 20 minut, aż warzywa zmiękną.
Wyjąć liście laurowe i zmiksować na gładki krem. Dodać pieprz, śmietankę, w razie potrzeby dosolić, wszystko dokładnie wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Przed podaniem udekorować zupę grzankami, chipsami z boczku lub startym na drobnych oczkach parmezanem. Smacznego 🙂


Zupa krem porowo – ziemniaczana
Zupa krem porowo – ziemniaczana
Zupa krem porowo – ziemniaczana
Please follow and like us:

1 thought on “Zupa krem porowo – ziemniaczana”

  1. Pingback: Zupa krem porowo – ziemniaczana | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded.