Uwielbiam takie szybkie i proste przepisy nie wymagające żadnych gadżetów kuchennych. I dziś podzielę się kolejnym przepisem, który wymyśliłam na biegu z tego co miałam w lodówce 🙂 Kto się skusi? 🙂
Składniki (patelnia 16cm):
– 1 jajko
– 100ml kefiru
– 100g mąki kukurydzianej
– 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
– słodzidło wg smaku (u mnie 2 łyżki ksylitolu)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 2 duże śliwki
Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić w ósemki. Jajko rozbełtać z kefirem, słodzidłem i olejem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Małą (16cm), nieprzywierającą patelnie posmarować ulubionym tłuszczem i mocno rozgrzać. Ciasto wyłożyć na mocno rozgrzaną patelnie i od razu zmniejszyć ogień. Ja smażę na indukcji na piątce.
Na wierzch ciasta wyłożyć ósemki śliwek i przykryć patelnię pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch ciasta całkowicie się zetnie, delikatnie podważyć łopatką kuchenną i przełożyć ciasto na paterę. Po ostygnięciu polać delikatnie miodem lub ulubionym syropem i posypać ulubionymi orzechami.
Smacznego 🙂
Pingback: Ciasto kukurydziane ze śliwką (z patelni) | FlyB Kulinaria
Zrobione ? coprawda z wiśnia ? ale smak obłędny!!! Szybko się robi, smakuje nieziemsko!!! Proszę o więcej takich przepisów ❤️
Dziękuję bardzo za opinię 🙂 Będę działać dalej i wymyślać coraz więcej takich przepisów. Dziękuję za motywację! 🙂
Pięknie dziękuję za cudne zdjęcie i odzew :* Cieszę się, że placek przypadł do smaku 🙂
Znowu przepyszne ciasto/placek ??? rewelacja, może być też do kawki, na śniadanie, kolację, Dziękuję Armi za wspaniałe przepisy ❤️ ❤️ ❤️ polecam, bo na prawdę jest wart tego!!! ???
Pięknie dziękuję za wypróbowanie przepisu :* Cieszę się, że smakowało 🙂