Kolejna propozycja pysznych, delikatnie kruchych, bezglutenowych ciasteczek, które pieką się błyskawicznie a znikają jeszcze szybciej
Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 270g mąki ryżowej + troszkę do podsypania
– wiórki kokosowe- 60g
– 150g cukru trzcinowego
– 150g miękkiego masła
– 1 jajko
– 1 łyżeczka bg proszku do pieczenia
Cukier wymieszać z masłem, dodać resztę składników i zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto powinno być plastyczne i lekko lepkie, dlatego formując ciasteczka należy oprószać dłonie. Uformować z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć i wyłożyć na blachę, wyścieloną papierem do pieczenia, zostawiając troszkę miejsca pomiędzy ciastkami (urosną podczas pieczenia). Piec ciastka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-12 minut. Kiedy brzegi zarumienią się- ciasteczka są gotowe. Ciepłe ciastka są bardzo miękkie i łatwo się łamią, dlatego należy je całkowicie wystudzić przed przekładaniem na paterę.