Piekliście już mocno orzechowe ciacho bez mąki Prosty przepis, kilka składników i mamy bardzo smaczny i w miarę zdrowy smakołyk
Składniki: 150g orzechów włoskich, 150g migdałów, 120g miękkiego masła, 3 jajka, 100g cukru trzcinowego, 50g gorzkiej czekolady.
Orzechy podprażyć na suchej patelni, wystudzić i zmielić na pył, najlepiej blenderem. Miękkie masło zmiksować z cukrem i jajkami, dodać orzechową „mąkę”, zmiksować. Czekoladę posiekać drobno nożem, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać łyżką. Formę ( 18cm) posmarować masłem, wlać ciasto do formy, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 190-200 stopni przez około 25-30 minut, do tzw suchego patyczka. Gotowe ciasto wyjąc z piekarnika, ostudzone posypać cukrem pudrem, polukrować lub polać roztopioną czekoladą. Szybko, smacznie, orzechowo, w sam raz do porannej kawki. Spróbujcie 🙂