Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe)

Co zrobić z gotowanymi ziemniakami, które zostały z obiadu, kiedy nikt nie ma ochoty na kotlety ziemniaczane? Otóż zrobić naleśniki ziemniaczane, które idealnie smakują z jogurtem typu greckiego, z łososiem wędzonym a nawet z humusem. Spróbujcie 🙂

Składniki:
– 300g ugotowanych ziemniaków
– 350ml mleka
– 100ml wody gazowanej
– 2 jajka
– 70g mąki ryżowej (można zastąpić zwykłą pszenną)
– 2 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy)
– 1 łyżka kurkumy
– sól wg smaku

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować (zblendować) na gładką masę. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste należy dodać jeszcze troszkę wody gazowanej. Gotowe ciasto odstawić na około 30 minut by odpoczęło.
Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać i posmarować olejem (jednorazowo). Smażyć naleśniki na mocno rozgrzanej patelni na średnim ogniu. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂


Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe)
Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe)
Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe)
Please follow and like us:
Pin Share

1 thought on “Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe)”

  1. Pingback: Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe) | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here