Któregoś pięknego wieczoru wymyśliłam sobie lekką „pizzę” cukiniową z fetą i pomidorami koktajlowymi. Lubicie takie wynalazki?
Składniki:
– 200g cukinii (u mnie żółta)
– 1 jajko
– 30g parmezanu
– 50g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka czubrycy zielonej
– 1/2 łyżeczki kurkumy
– sól i pieprz wg smaku
Dodatki wg uznania – u mnie cebula czerwona, ser feta i pomidorki koktajlowe
Cukinię umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce na dużych oczkach i mocno odcisnąć. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, połączyć z resztą składników i wszystko dokładnie wymieszać. „Ciasto” wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową i łyżką uformować krążek/placek. Na wierz wyłożyć ulubione składniki i piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni przez około 15-20 minut. Podawać z ulubionym sosem.
Smacznego 🙂