Pomysł na śniadanie dla tych, którzy muszą wyeliminować ze swojej diety nabiał i gluten. Uwielbiam wszelkiego rodzaju placki, placuszki, naleśniki itp, dlatego połączyłam jedne ze swoich ulubionych produktów i usmażyłam
placek marchwiowo-ryżowy z musztardą miodową. Wyszło pysznie, polecam
Zamiast musztardy i przypraw możecie dodać łyżkę miodu i wyjdzie super placek na słodko
Składniki: 115g marchewki (waga po obraniu), 50g mąki ryżowej, 2 jajka, 1 łyżka musztardy miodowej, 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki czubrycy zielonej, pieprz wg smaku.
Marchewkę zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać resztę składników i wszystko dokładnie wymieszać. Małą (16cm!) patelnie posmarować olejem kokosowym, mocno nagrzać, zmniejszyć ogień do minimum, wyłożyć ciasto, wyrównać i smażyć pod pokrywką z dziurką. Kiedy wierzch się zetnie ostrożnie przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejne dwie minuty. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂