Dziś wpadłam na pomysł na kolejny placek serowy. Tym razem zrobiłam placek z baaaaardzo smacznym wnętrzem 😀 Kilka dni temu zrobiłam dżem jeżynowy, a że nikt z domowników (oprócz mnie) za bardzo nie lubi tego dżemu, to postanowiłam zrobić placek z tym pysznym nadzieniem 🙂 Wy możecie dodać do środka swój ulubiony gęsty dżem. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki (patelnia 16cm):
– 1 jajko
– 80ml mleka
– 40g sera gouda
– 100g mąki ryżowej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– słodzidło wg smaku (u mnie ksylitol)
– 3-4 łyżki ulubionego gęstego dżemu (u mnie jeżynowy)
Jajko rozbełtać z mlekiem i słodzidłem. Dodać ser starty na tarce na drobnych oczkach, mąkę i proszek do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Małą (16cm) nieprzywierającą patelnię posmarować ulubionym tłuszczem, mocno rozgrzać, zmniejszyć ognień, wyłożyć połowę ciasta i rozprowadzić po całej powierzchni patelni. Na wierzch dżemu wyłożyć resztę ciasta i rozprowadzić tak, aby pokryło cały dżem. Smażyć pod pokrywką z dziurką na małym ogniu. Kiedy wierzch się zetnie delikatnie podważyć łopatką kuchenną i odwrócić na drugą stronę. Smażyć przez około 5-7 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Pingback: Placek ryżowy z serem żółtym i dżemem | FlyB Kulinaria
Wypronowalam, co prawda z braku dzemu, fodalam sluwki i wimogrona, smak rewelacyjny, delikatny??, a pracy na 10 minut
Pięknie dziękuję za zaufanie i wypróbowanie przepisu, a także za zdjęcie placuszka 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂
Czy bylaby mozliwa wersja z bialym serem zamiast żółtego?
Z białym serem nie robiłam, ale myślę, że tak, tylko należałoby zwiększyć ilość mąki, aby ciasto nie było zbyt rzadkie 🙂