Podrzucę Wam pomysł na jeszcze jedne fit placuszki kokosowe. Bez cukru, bez glutenu, robią się błyskawicznie, smakują wspaniale i można je zabrać ze sobą do pracy lub na uczelnie i zjeść na drugie śniadanie. Spróbujcie 🙂
Składniki: 120g jogurtu typu greckiego, 1 jajko, 30g mąki ryżowej (3 łyżki), 20g wiórków kokosowych (2 łyżki), 1/2 łyżeczki bg proszku do pieczenia.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować na gładką masę. Smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z syropem żurawinowym, było pysznie 🙂
Brzmi super! z chęcią wypróbuje przepis 🙂 czy można zamienić mąkę na kokosową??
Dziękuję bardzo:)
Tej wersji nie próbowałam robić tylko z mąką kokosową, dlatego nie jestem pewna, czy coś z tego wyjdzie. Z mąką kokosową polecam przepis na inne, równie smaczne placuszki 🙂
Ja robiłam ze zwykłą, pszenną i wyszło super. Tylko polecam dodać coś słodkiego albo do ciasta albo jaki dodatek, bo mało słodkie.
Dziękuję za opinię, cieszę się, że placki smakowały 🙂 Z mąki pszennej powinny były wyjść jeszcze bardziej smaczne i bardziej puszyste. Specjalnie nie dodaję do ciasta słodzidła, ponieważ podaję je z miodem lub syropami i wtedy są odpowiednio słodkie 🙂