Dziś przedstawiam kolejną propozycję na w miarę zdrowe, w miarę dietetyczne, bezglutenowe placki serowe z warzywami. Takie małe sprzątanie lodówki 🙂 Placki te są bardzo sycące i dobrze smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam 🙂
Składniki na 6 placków:
– 60g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 100g pieczarek
– kawałek pora (60g-około 10cm)
– 1 jajko
– 100ml kefiru
– 50g mąki (u mnie kukurydziana)
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca żółta i pieprz)
Pieczarki oczyścić, por umyć dokładnie i osuszyć. Pora pokroić na bardzo cienkie paski, im cieniej tym lepiej. Posolić, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Pieczarki i ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajko rozbełtać z kefirem i przyprawami, dodać resztę składników i wszytko dokładnie wymieszać. Smażyć na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Smażyć z obu stron na rumiano. Ciasto wykładać łyżką (po 2 łyżki stołowe na 1 placek) i formować okrągłe placki. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂
Kolejny przepis wypróbowany ?
Przepyszne, mięciutkie, bardzo wyraziste w smaku, no cóż powiedzieć: poprostu REWELACJA !!!
Coś pysznego, Dziękuję Arminko za kolejny przepis ??❤️❤️❤️?
Kochana, dziękuję bardzo za kolejny wypróbowany przepis :* Takie zdjęcia to ogromna radość i mega motywacja dla mnie, aby dalej wymyślać takie przepisy ?❤️
Pingback: Placki serowe z pieczarkami i porem | FlyB Kulinaria