Kolejny pomysł na ekspresowe placuszki serowe z dodatkiem szpinaku. Jeśli nie macie pomysłu na szybkie, pyszne i zdrowe śniadanie, to śmiało możecie skorzystać z tego przepisu. Polecam 🙂
Składniki:
– 200g serka wiejskiego (razem z płynem)
– garść świeżego szpinaku
– 30g twardego sera żółtego
– 1 jajko, 1 łyżka musztardy miodowej
– 60g mąki gryczanej
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
– zioła i przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, bazylia, sól i pieprz).
Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać. Ser zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać dokładnie. Smażyć na małym ogniu, na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej (jednorazowo) ulubionym tłuszczem. Ciasto wykładać łyżką, smażyć z obu stron na rumiano. Smacznego 🙂
Zrobiłam dziś na śniadanie. Powiem tyle: te placuszki są absolutnie prze-py-szne! Normalnie cudo! Dzięki za taki świetny przepis ☺️
Ślicznie dziękuję za komentarz. Bardzo się cieszę, że placku smakowały 🙂