Uwielbiam wypieki z dodatkiem bananów i polecam Wam najprostsze, ale jakże pyszne ciacho bananowe. Już dawno miałam zamiar upiec coś podobnego, ale jakoś zawsze zbyt szybko zjadaliśmy banany. Więc ostatnio odłożyłam 3 banany i oto ono- pyszne ciacho na kruchym spodzie z delikatną śmietanową pianką 🙂
Składniki: 100g miękkiego masła, 200g śmietany (użyłam 18%), 2 jajka, 100g+ 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 250g+ 2 łyżki mąki pszennej, 3 dojrzałe banany.
1 jajko ubić z 1 łyżką cukru, dodać proszek do pieczenia, mąkę i miękkie masło i zagnieść ciasto. Formę wyścielić papierem do pieczenia, posmarować olejem, wyłożyć formę ciastem formując niewysokie boki. Formę z ciastem schować do lodówki.
Pozostałe 100g cukru ubić z jajkiem, dodać śmietanę, 2 łyżki mąki i wymieszać dokładnie. Banany obrać, pokroić w około 0,5cm plasterki, ułożyć na cieście w jeden rząd. Zalać banany mieszanką śmietanową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25-30 minut. Niesłodkie kruche ciasto idealnie łączy się z delikatnym bananowo- śmietanowym środkiem. Spróbujcie 🙂