Zostało mi trochę ricotty, a że chciałam zrobić coś słodkiego, to pomyślałam sobie, że poeksperymentuję Dodałam trochę masła i mąki i wyszły całkiem fajne rogaliki. Spróbujcie 🙂
Składniki na około 12-14 sztuk:
– 100g masła
– 100g ricotty
– 1 żółtko
– 100-120g mąki pszennej tortowej
– 1 łyżka cukru
– szczypta soli
Dodatkowo 50-70g smażonych bardzo drobno posiekanych migdałów wymieszanych z 5 łyżkami cukru i płaską łyżeczką cynamonu.
Zimne masło posiekać z mąką i ricottą, dodać resztę składników i szybko zagnieść ciasto. Zrobić kulkę, włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na 40 minut. Po tym czasie na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować prostokąt, pokroić na trójkąty. Każdy trójkąt posypać mieszanka orzechowo- cukrową, zawinąć w rogaliki. Blachę wyścielić papierem do pieczenia, ułożyć rogaliki. Piekarnik nagrzać do 180-190 stopni, piec przez około 20-25 minut. Wystudzone rogaliki posypać cukrem pudrem.