Sernik kajmakowy (gotowany)

Dzień dobry 🙂 Jak tam Wasze brzuszki po Wigilii i pierwszym dniu Świąt? Jeśli już zdążyliście zjeść wszystkie pyszne ciasta, które upiekliscie na Święta, to proponuję przyrządzić ten mega łatwy i bardzo smaczny sernik gotowany. Przygotowanie tego sernika zajmie Wam dosłownie kilkanaście minut, a pałaszowanie sprawi dużo radości 🙂

Składniki:

– 1kg sera (używam sera z wiaderka z firmy Piątnica)

– 1 puszka kajmaku (510g)

– 200g miękkiego masła

– 2 jajka

– 2 budynie o smaku toffi

Dodatkowo:

– 200g herbatników

– 100g orzechów włoskich

– 170g masła

– 100g migdałów w płatkach

Herbatniki  zmiksować w malakserze lub zblendować do uzyskania konsystencji bułki tartej.
Orzechy włoskie drobno posiekać.
Masło (170g) rozpuścić w garnku na małym ogniu.
Do miski wsypać zmiksowane ciastka oraz posiekane orzechy, wlać  roztopione jeszcze ciepłe masło i całość dokładnie wymieszać. Następnie przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
i dokładnie rozprowadzić, delikatnie dociskając łyżką.

Do garnka z grubym dnem włożyć miękkie masło, ser, jajka, 450g masy kajmakowej, wsypać budynie i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Następnie garnek postawić na małym ogniu i ciągle mieszając gotować przez około 10 minut, do chwili aż będą powstawać pękające pecherzyki powietrza. Masę serową zdjąć z ognia i wystudzić (około 10 minut). Następnie wlać masę na spód herbatnikowo- orzechowy i starannie ją rozprowadzić. Tak przygotowane ciasto schować na kilka godzin do lodówki aby stężało. Resztę masy  kajmakowej podgrzać, rozprowadzić po wierzchu ciasta i udekorować płatkami migdałów. Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

6 thoughts on “Sernik kajmakowy (gotowany)”

  1. Witam. Robiłam kilkukrotnie sernik z tego przepisu i ani razu nie wyszedł mi taki zwarty jak u Pani… w moim konsystencja jest taka budyniowata… co robię źle? W smaku sernik jest PRZEpyszny!

      1. Próbowałam z serem z Biedronki i z Włoszczowej. Ten ostatni z Włoszczowej to w ogóle porażka. Da się jeść tylko łyżeczką prosto z blachy. Ale dziś zrobię w takim razie następne podejście z Presidentem bo mam problem z kupnem sera z Piątnicy… ale smak jest obłędny! Będę próbować do skutku 🙂

        1. Można do masy dodać kilka łyżek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej. Nie zmieni to smaku sernika, ale masa będzie bardziej zwarta. Albo zamiast 2 opakowań budyniu, dać 4, to też powinno pomóc.
          Cieszę się, że mimo wszystko serniczek smakuję i mam nadzieję, że w końcu uda się uzyskać dobrą konsystencję.
          Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here