Uwielbiam pieczoną paprykę i pieczone bakłażany, dlatego dziś postanowiłam zrobić sałatkę ze swoich ulubionych pieczonych warzyw i wyszła przepyszna. Jeśli lubicie pieczone bakłażany i szukacie nowych smaków, to ten przepis jest dla Was. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 2 bakłażany
– 1 papryka czerwona
– 1 papryka żółta
– 1 cebula czerwona
– 10 pomidorków koktajlowych
– 100g sera feta
– 1/2 pęczka koperku
– 1 łyżka oleju z awokado (lub innego wg uznania)
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżka soku z cytryny
– sól i pieprz wg smaku
Bakłażany i papryki umyć, wysuszyć, ponakłówać widelcem i upiec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Piec przez około 25-30 minut. Upieczone warzywa wystudzić, obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę. Cebulę również pokroić w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe pokroić na pół, koperek drobno posiekać, fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połączyć ze sobą w dużej misce i dokładnie lecz delikatnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić w lodówce przez około godzinę.
Smacznego 🙂
Pingback: Sałatka z pieczonych warzyw z serem feta | FlyB Kulinaria