Uwielbiam takie proste przepisy, które nie wymagają zbyt dużo czasu na przygotowanie. Mięso wychodzi delikatne, dość pikantne i bardzo smaczne. Spróbujcie 🙂
Składniki:
– 600g filetów z piersi kurczaka (u mnie polędwiczki)
– 1 łyżka sosu Teriyaki
– 1 łyżka sosu sojowego
– kawałek świeżego imbiru (około 3cm)
– 3 ząbki czosnku
– 1 płaska łyżeczka kurkumy
– sól i pieprz wg smaku
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu do smażenia
– 2 łyżki miodu
– garść płatków migdałowych lub sezamu
Filety osuszyć i pokroić w długie paski. Sos Teriyaki wymieszać z sosem sojowym, przyprawami i czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodać imbir starty na drobnych oczkach. Mięso włożyć do marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Zamarynowane mięso włożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. Następnie na nieprzywierającej patelni rozgrzać masło klarowane, dodać miód i wymieszać z masłem. Dodać zamarynowane mięso (razem z marynatą) i smażyć na średnim ogniu przez około 12-15 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed końcem smażenia dodać płatki migdałowe lub sezam. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego 🙂