Pierś z kurczaka w cieście francuskim to bardzo szybkie, soczyste i efektowne danie. Mięso upieczone w ten sposób jest niezwykle miękkie i delikatne. Spróbujcie 🙂
Składniki (na 2 porcje):
– 2 filety z piersi kurczaka (pojedyncze)
– 1 op ciasta francuskiego
– 5-6 pieczarek
– 100g twardego sera żółtego (u mnie gouda)
– 2 łyżki ulubionej musztardy (u mnie rosyjska)
– 1 jajko (do posmarowania „warkoczy”)
– ulubione ziarna do posypania (u mnie czarnuszka)
– sól i pieprz wg smaku
– 1/2 łyżeczki ulubionego tłuszczu (u mnie olej rzepakowy)
Mięso delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć solą i pieprzem i odstawić na kilka minut. Pieczarki oczyścić, pokroić w cienkie plasterki i obsmażyć z obu stron na rumiano na mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, posmarowanej ulubionym tłuszczem. Ser zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć ciasto francuskie. Przeciąć je na pół, po dwóch bokach ciasta nacinać brzegi ostrym nożem tworząc paski, środek pozostawić w całości. Środek posmarować musztardą, na musztardę wyłożyć filety, na wierzch wyłożyć plasterki pieczarek, posypać serem, zawinąć paski do środka na zakładkę, delikatnie docisnąć łączenia, tworząc warkocz. Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni przez około 35-40 minut. Podawać z ulubionymi warzywami.
Smacznego 🙂