Pęczotto z soczewicą i brązowymi pieczarkami

Lubicie kasze pęczak? Do jakich potraw najczęściej podajecie jedną z najzdrowszych kasz dostępnych na rynku?
Kasza pęczak to najstarsza ze znanych odmian kaszy jęczmiennej. Jest ona najmniej przetworzona, gdyż otrzymuje się ją z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Usuwane są jedynie plewy otaczające ziarna, dlatego pęczak zachowuje wszystkie cenne mikro- i makroelementy oraz inne składniki odżywcze, które wspierają pracę organizmu i dostarczają mu sporych dawek energii. Właściwości zdrowotne wynikające z regularnego spożywania tego rodzaju kaszy jęczmiennej powinny zainteresować szczególnie tych, którzy borykają się ze zbyt wysokim poziomem złego cholesterolu.
Kasza pęczak z roku na rok staje się coraz bardziej popularna wśród osób dbających o figurę i zdrowie. Główną rolę odgrywa tutaj błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości oraz reguluje pracę układu pokarmowego. Wspomaga również wydzielanie z kałem tłuszczów oraz toksyn. Kasza pęczak odznacza się także stosunkowo niskim indeksem glikemicznym wynoszącym IG=45. Efektem tego jest zmniejszenie wahań poziomu glukozy we krwi, co w konsekwencji wydłuża uczucie sytości. To też powód, dla którego po pęczak sięgają również diabetycy oraz osoby z insulinoopornością.
Więcej: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,23413103,kasza-peczak-bogactwo-smaku-i-wartosci-odzywczych.html

Ja bardzo lubię tę kaszę, staram się jeść jak najczęściej i Wam polecam 😉
Dziś podzielę się przepisem na pyszne pęczotto z zieloną soczewicą, którą też uwielbiam z dodatkiem pieczarek brązowych. Spróbujcie 🙂

Składniki:

– 200g kaszy pęczak
– 50g soczewicy zielonej
– 300g pieczarek brązowych
– 1 duża cebula
– 550ml wrzątku (lub wywaru warzywnego)
– przyprawy wg smaku (u mnie kurkuma, czubryca zielona, szczypta curry, oregano, bazylia, sól i pieprz)
– 1 łyżka masła klarowanego (lub innego tłuszczu w
g uznania)

Kaszę i soczewicę dokładnie opłukać, zalać zimną wodą, odstawić na około 30 minut, następnie odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, pieczarki pokroić w kostkę. W dużej nieprzywierającej patelni rozpuścić tłuszcz i zeszklić cebulę. Dodać pieczarki, smażyć przez około 5-7 minut, dodać kaszę i soczewicę i smażyć przez kolejne 3-5 minut. Następnie wlać gorącą wodę lub gorący wywar, dodać przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Gotować pod pokrywką z dziurką przez około 25-30 minut, aż cała woda wyparuje. Smacznego 🙂

Pęczotto z soczewicą i brązowymi pieczarkami
Pęczotto z soczewicą i brązowymi pieczarkami
Pęczotto z soczewicą i brązowymi pieczarkami
Smaczne a nie tuczy 🙂


Please follow and like us:
Pin Share

1 thought on “Pęczotto z soczewicą i brązowymi pieczarkami”

  1. Pingback: Pęczotto z soczewicą i brązowymi pieczarkami | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here