Akandż- ormiańskie chrusty/faworki

Wszyscy mają faworki i chruściki, a ja mam Akandż- ormiańskie chruściki trzyskładnikowe 🙂 Powinny być troszkę mniejsze, ale dziś zrobiłam bardzo duże, żeby się szybciej uwinąć ze smażeniem 🙂


Składniki:


– 300g mąki
– 5 żółtek
– 50g koniaku
– szczypta soli
– olej do smażenia (u mnie rzepakowy)


Żółtka wymieszać z solą i koniakiem, dodać mąkę i zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde, ale takie powinno być. Z gotowego ciasta zrobić wałeczek i pokroić na około 40g kawałki. Stolnicę posmarować olejem i każdy kawałek rozwałkować na krążki o grubości około 1,5-2mm. Krążki ponacinać nożem w 3-4 miejscach. Smażyć Akandż z obu stron na rumiano, na mocno rozgrzanym oleju. Gotowe chrusty wykładać na ręcznik papierowy. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

Akandż- ormiańskie chrusty/faworki
Akandż- ormiańskie chrusty/faworki
Akandż- ormiańskie chrusty/faworki
Akandż- ormiańskie chrusty/faworki
Please follow and like us:
Pin Share

3 thoughts on “Akandż- ormiańskie chrusty/faworki”

  1. Pingback: Akandż- ormiańskie chrusty/faworki | FlyB Kulinaria

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here