Gazarow Bibar- ormiańska zakąska z papryki i marchewki

Jeśli lubicie paprykę i marchewkę, tak, jak ja lubię te warzywa, to polecam Wam ten przepis na Gazarow Bibar- ormiańską zakąskę, którą kiedyś wekowali na zimę. Gazar to po ormiańsku marchewka, a Bibar- papryka. Ta zakąska to po prostu mieszanka marchewki z papryką Ja uwielbiam tę potrawkę na ciepło, na zimno, jako dodatek do kaszy czy ziemniaków albo z chlebkiem. Po prostu pycha, spróbujcie koniecznie

Składniki:

– 100 ml oleju
– 200g cebuli ( użyłam czerwonej)
– 500g marchewki
– 250g papryki
– 1 mała ostra papryczka
– 100g przecieru pomidorowego
– 125 ml wody
– pół łyżki soli
– około 40g zieleniny (koperek, pietruszka, kolendra).

Wszystkie warzywa umyć, marchew obrać, paprykę oczyścić. Cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę i paprykę pokroić kostkę. W dużej patelni rozgrzać oliwę, obsmażyć cebulę razem z marchewką, smażyć przez około 20 minut, mieszając od czasu do czasu, dodać paprykę i smażyć jeszcze przez około 5-7 minut.
Następnie dodać przecier i wodę, wymieszać, dusić przez 7 minut, dodać sól i posiekaną zieleninę, wymieszać i zajadać

Please follow and like us:
Pin Share

6 thoughts on “Gazarow Bibar- ormiańska zakąska z papryki i marchewki”

  1. No i ja wypróbowałam ? i cóż mogę rzec?….. Nie mam słów aby opisać co poczułam na podniebieniu??….. RREWELACJA !!!…. nie mogłam się najeść…. coś pysznego ?????? dziękuję za kolejny przepis??

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here