Łobachaszu – Ormiańska zupa z czerwonej fasoli

Lubicie zupy? Chcę podzielić się z Wami przepisem na Łobachaszu- Ormiańską zupę z czerwonej fasoli z orzechami włoskimi, lekko zmodyfikowaną przez moją rodzinę To jedna z moich ulubionych zup, którą uwielbiam i polecam do wypróbowania. Zazwyczaj gotuję czerwoną fasolę i dopiero potem przyrządzam zupę, ale dziś nie miałam czasu i padło na fasolę z puszki i też wyszło bardzo smacznie 🙂

Składniki na 3-4 porcje:

– 200g wołowiny
– 700ml wywaru wołowego
– 1 cebula
– 2 puszki czerwonej fasoli
– garść (porządna) orzechów włoskich
– 1 łyżka soli
– 1-1,5 łyżeczki papryki ostrej
– garść posiekanej kolendry
– 2 łyżki oliwy

Wołowinę ugotować, wywar przecedzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. W garnku podgrzać oliwę, zeszklić cebulę. Fasolę z jednej puszki (razem z płynem) przelać do miseczki i zblendować. Dodać drugą puszkę fasoli (razem z płynem) i puree z fasoli do cebuli, wlać przecedzony wywar, dodać posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę wołowinę. Przyprawić, dodać kolendrę, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować przez około 5-7 minut. Przed podaniem posypać świeżą kolendrą.
Najlepiej smakuję na drugi dzień, ale dziś też zjedliśmy ze smakiem, polecam 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here