Nazuki- ormiańskie kruche bułeczki z nadzieniem orzechowo-cukrowym

Macie ochotę na coś słodkiego? Podzielę się z Wami przepisem na Nazuki- ormiańskie bułeczki z orzechowo-cukrowym nadzieniem. Ciasto na Nazuki jest bardzo elastyczne i mięciutkie, pracować z tym ciastem to sama przyjemność

Składniki na ciasto:
– 300g masła
– 4 szklanki mąki pszennej
– 300g śmietany
– 3 jajka
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
– 200g cukru trzcinowego lub zwykłego
– 200g orzechów włoskich
– 2 łyżeczki cynamonu
– cukier puder do posypania

Mąkę przesiać do głębokiej miski, masło zetrzeć na tarce na dużych oczkach, dodać do mąki i wymieszać. W osobnej misce jajka wymieszać ze śmietaną i proszkiem do pieczenia. Dodać do mąki z masłem, wymieszać i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć do woreczka i schować do lodówki na 2 godziny.
Orzechy przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa lub rozdrobnić blenderem, wymieszać z cukrem i cynamonem.
Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować dość cienko, wyciąć szklanką krążki. Wielkość krążków zależy od tego jakiej wielkości chcielibyście mieć Nazuki
Do każdego krążka włożyć orzechowe nadzienie, podnieść i zlepić końce i uformować kulkę. Wyłożyć Nazuki złączeniem do dołu, na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek. Po upieczeniu oprószyć obficie cukrem pudrem.
Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here