Bardzo lubię wszelkiego rodzaju wypieki z orzechami, a te tatarskie ciastka nie dość, że są przepyszne, to są także bardzo łatwe do przyrządzenia. Barmak po tatarsku – palec, dlatego ciasteczka te mają właśnie taki kształt i wyglądają jak palce. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 300g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 90g masła
– 200g śmietany (u mnie 18%)
– szczypta soli
– 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Nadzienie:
– 100g orzechów włoskich (u mnie dziś mieszanka migdałów i laskowych)
– 100g cukru (u mnie trzcinowy)
– 50g masła
– cukier puder do dekoracji
Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć dłońmi tak, jak kruszonkę. Następnie dodać sól, sodę i śmietanę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Orzechy zmielić i wymieszać z cukrem. Masło roztopić, dodać do orzechów i wszystko dokładnie wymieszać.
Wypoczęte ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką, rozwałkować w dość cienki prostokąt i pokroić na około 8x8cm kwadraty. Na każdy kwadrat wyłożyć nadzienie, równomiernie rozłożyć po całej powierzchni kwadratów i maksymalnie ciasno zawijać w roladki. Uformowane roladki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową w niewielkiej odległości od siebie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. Gotowe ciastka wystudzić i posypać cukrem pudrem.
Smacznego 🙂
Pingback: Barmak- tatarskie ciastka orzechowe | FlyB Kulinaria
I znowu skusiłaś pysznosciami Kochana ?MNIAMNIUSNE
Baaardzo się cieszę, że udało mi się skusić i że ciastka smakują ? Dziękuję za kolejny wypróbowany przepis❤️?
Ciacha proste i szybkie do zrobienia więc czemu nie spróbować no i znowu okazało się że pyszne .. .;-)
Bardzo mnie to cieszy 🙂
Pyszne kusiłaś Kochana i skusiłaś ……..