Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne włoskie ciastka drożdżowe torcetti. Ciastka te są idealną przekąską do kawy, ciepłego mleka lub kakao, a nawet do wina. Można je obtoczyć w cukrze białym lub trzcinowym, można też posypać wiórkami kokosowymi lub drobno siekanymi migdałami. Polecam 🙂
Składniki na około 25-30 ciasteczek:
– 250g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 120ml ciepłej wody
– 90g miękkiego masła
– 4g drożdży instatnt
– szczypta soli
– około 50-60g cukru do obtoczenia ciastek
Drożdże wsypać co małej miseczki, zalać 4-5 łyżkami ciepłej wody i odstawić na około 5-10 minut. Mąkę przesiać razem z solą do głębokiej miski, dodać drożdże i resztę wody i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, do podwojenia objętości. Następnie, do wyrośniętego ciasta dodać miękkie masło i dokładnie wmieszać masło do ciasta. W razie konieczności dodać około 2-3 łyżek mąki.
Przygotowane w ten sposób ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i ponownie odstawić w ciepłe miejsce na kolejne 40 minut.
Po tym czasie ciasto podzielić na około 25-30 jednakowych kawałków. Każdy kawałek rolując uformować w około 10-12cm wałek o grubości małego palca. a następnie zawinąć torcetti zakładając końce jeden na drugi. Torcetti obtoczyć w cukrze i wyłożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut.
Smacznego 🙂
Pingback: Włoskie ciastka torcetti z kryształkami cukru | FlyB Kulinaria
Są pyszne?
Ślicznie dziękuję! Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂