Ciąg dalszy kuchni świata 😉
Dziś polecam przepis rodem z dalekiego Dagestanu. Czudu- to pierogi smażone na suchej patelni. Wiosną mieszkańcy Dagestanu przygotowują czudu z dużą ilością wszelakiej zieleniny, ale główną rolę odgrywa szczypiorek. Ormianie przyrządzają Zhingialov Hac, który jest równie popularny w Górnym Karabachu. W Kabardino- Balkarii przygotowuję się Chyczyny nadziane gotowanymi ziemniakami i serem. Te pyszne pierogi delikatnie różnią się od siebie ciastem, ale są popularne na całym Kaukazie. Można je nadziewać czym się żywnie podoba- zieleniną, twarogiem, ziemniakami lub dynią. Spróbujcie 😉
Składniki:
– 350ml kefiru
– 500g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka soli
Nadzienie:
– 3 pęczki szczypiorku
– 2 pęczki pietruszki
– 2 pęczki koperku
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka oleju (u mnie rzepakowy)
– około 50g masła
Kefir delikatnie podgrzać (temp max 40 stopni), dodać sodę, wymieszać dokładnie i odstawić na około 10 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, wymieszać. Następnie dodać kefir, wymieszać i zagnieść miękkie ciasto. Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na około 15 minut.
Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać, przełożyć do miski, dodać olej i sól i wszystko dokładnie wymieszać.
Wypoczęte ciasto podzielić na 12 równych kawałków. Kawałek ciasta rozwałkować na cienki placek, na jedną połowę placka wyłożyć nadzienie, przykryć drugą połową, wypuścić powietrze i mocno zlepić brzegi. W ten sam sposób przygotować resztę czudu. Smażyć na suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni z obu stron na rumiano. Gotowe ciepłe placki smarować masłem i układać jednej na drugi.
Smacznego 🙂
Pani Izabela udostępniła mi swoje zdjęcie i napisała tak: „Przepyszne,robiłam ze szczypiorkiem i rukolą z własnego ogródka?❤️”
Bardzo się cieszę, że placki smakowały 🙂
smakowicie!
Pięknie dziękuję 🙂
Pani Adriana udostępniła mi swoje zdjęcie z takim komentarzem: „Zrobiłam wczoraj na kolacje, przepyszne mój maz(łasuch pizzowy)zakochał się w nich?dzieciom tez smakowały,będą u Nas już na stale gościły,żeby były zdrowsze uzyłam maki orkiszowej ??dziękuję kochana za przepis???”
Bardzo się cieszę, że moje czudu przypadło do smaku całej rodzince 🙂 :*
Pani Ania również wypróbowała przepis i udostępniła swoje zdjęcie, mówiąc o czudu, że są pyszne 🙂 Bardzo mnie to cieszy 🙂