Od kiedy siebie pamiętam, od zawsze uwielbiam pielmieni. Kocham je miłością tak ogromną, że żadna dieta nie jest w stanie powstrzymać mnie od zjedzenia chociażby kilku sztuk 😀 Istnieje mnóstwo przepisów na ciasto do tych wspaniałych pierożków. Dziś chcę podzielić się przepisem na pyszne ciasto z dodatkiem koperku. Niby nic takiego, ale pielmieni z takiego ciasta o wiele ciekawiej prezentują się na talerzu. Polecam 🙂
Składniki:
– 400g mąki pszennej
– 200ml ciepłego kefiru
– 1 jajko,
– 1 pęczek koperku
– 1 łyżeczka sody
– 1 łyżeczka soli
Nadzienie każdy robi wg smaku. U mnie dziś nadzienie z mięsa wołowo-wieprzowego z cebulą czerwoną, koperkiem, kurkumą, papryką słodką wędzoną, solą i pieprzem.
Jajko rozbełtać z solą, dodać ciepły kefir i sodę, wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około 15 minut. W tym czasie koperek umyć, osuszyć i drobno posiekać (tylko piórkowe liście kopru). Dodać drobno posiekany koperek do masy jajeczno-kefirowej i wszystko dokładnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę i zagnieść miękki i elastyczne ciasto. Gotowe ciasto oprószyć mąką, zawinąć w czysty ręczniczek kuchenny i odstawić na 20 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Jedną nakryć ściereczką – drugą rozwałkować na placek grubości ok. 1,5-2mm. Szklanką wyciąć kółka i łyżeczką nałożyć farsz. Skleić jak pierogi, a następnie połączyć ze sobą rogi. Układać na lnianej ściereczce lub desce posypanej mąką. Tak samo postąpić z 2 częścią ciasta do czasu wyczerpania farszu.
Pierożki gotować w osolonej wodzie. Pielmieni są gotowe w momencie kiedy wszystkie wypłyną na wierzch i pogotują się przez 3 minuty. Ważne jest to, żeby pielmieni miały wystarczająco dużo wody i swobody w garnku.
Smacznego 🙂