Samsa (Uzbeckie pierożki)

Wszelkiego rodzaju pierożki to specjalność środkowoazjatyckiej kuchni. Dziś chcę podzielić się z Wami lekko zmodyfikowanym przepisem na samsy- uzbeckie pierożki z mięsnym nadzieniem. Najbardziej spotykaną odmianą jest samsa z dynią, niektóre są wypełnione siekaną baraniną z dodatkiem świeżej zieleniny lub ulubionym serem. Swoje samsy wypełniłam mięsem mielonym wieprzowo-wołowym z dodatkiem papryki, cebuli i szczypiorku. Ciasto zrobiłam z dodatkiem mąki pszennej pełnoziarnistej, Wy możecie zrobić tak jak ja lub zrobić ze zwykłej pszennej. W jednej porcji jest około 260 kcal (B/T/W- 9,8/13,5/26,1). Pierożki te są pyszne na ciepło i na zimno, a także idealnie nadają się do zabrania na piknik lub wycieczkę rowerową, a także do pracy. Polecam 🙂

Składniki na 12 sztuk:

– 200g mąki pszennej tortowej,
– 200g mąki pszennej pełnoziarnistej
– 175ml przegotowanej wody (temperatury pokojowej)
– 1/2 łyżeczki soli
– 50g roztopionego i wystudzonego masła
– 1 żółtko do posmarowania pierożków
– ulubione ziarna do posypania (u mnie czarny sezam).
Nadzienie wg uznania. U mnie: 400g mięsa mielonego wołowo- wieprzowego, 1 duża cebula biała, 1 średnia papryka czerwona,  1/2 pęczka drobno posiekanego szczypiorku, kurkuma, bazylia, sól i pieprz

Połączyć obie mąki, dodać sól, wymieszać, dodać wodę i zagnieść ciasto i wyrobić gładkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkować na bardzo cienko i posmarować roztopionym masłem. Zwinąć ciasto (bardzo ciasno) w długą roladę, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki.
W tym czasie zrobić nadzienie. Cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa, dodać szczypiorek i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać.
Po wyjęciu z lodówki ciasto lekko ugnieść, aby rolka stała się jeszcze ciaśniejsza, pokroić na 12 równych kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko na kształt okręgu, tak by spirala zawsze znajdowała się u góry.   Następnie na każdym kawałku położyć farsz i skleić krawędziami u góry, aby całość tworzyła trójkąt. Samsy rozłożyć złączeniami do dołu na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, a wierzch posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem lub ulubionymi ziarnami. Piec przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200°C
Smacznego 🙂

Please follow and like us:
Pin Share

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here