Bardzo lubię domowe mięsa pieczone i choć rzadko kiedy jadam kanapki na śniadanie, to takie mięsko bardzo często gości na moim stole 🙂 Jeśli lubicie domowe mięsa pieczone, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do smaku 🙂
Składniki:
– 1 kg mięsa z piersi indyka
– 3 łyżki jogurtu typu greckiego
– 1 łyżka musztardy Dijon
– 1 łyżka musztardy francuskiej
– 1 łyżka papryki wędzonej
– 1 łyżka czubrycy zielonej
– sól i pieprz wg smaku
W szczelnie zamykanym naczyniu wymieszać jogurt grecki, musztardy, paprykę, czubrycę, sól i pieprz, włożyć mięso do naczynia, dokładnie natrzeć marynatą. Mięso przygotowane w ten sposób odstawić do lodówki na minimum 6 godzin. Ja trzymałam w marynacie przez całą noc. Zamarynowane mięso włożyć do dość wąskiej foremki i przykryć papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez około 15-20 minut, następnie zdjąć papier i piec przez kolejne 5-10 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić naszego indyka w piekarniku do momentu, aż całkowicie wystygnie. Przed krojeniem schłodzić w lodówce.
Smacznego 🙂
Pierś z indyka wspaniała wyszła, robiłam z połowy porcji… była bardzo soczysta, nie przeciągniętą, niebo na podniebieniu, super… ? ? ? ? ?
Dziękuję za wspaniały przepis ?❤️
Bardzo się cieszę, że smakowało 🙂 Dziękuję za kolejne super zdjęcie i za kolejny wypróbowany przepis :*