Wymyśliłam fajną marynatę do schabu, który upiekłam na świąteczny stół. Schab wyszedł przepyszny dlatego na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. Spróbujcie i sami oceńcie, mam nadzieję, że Wam również przypadnie do smaku schab pieczony w tej pysznej marynacie 🙂
Składniki:
– 1 duży kawałek schabu ( u mnie 1400g)
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
– 2 łyżki sosu teriyaki
– 5 ząbków czosnku
– 1 łyżka kurkumy
– 1 łyżka czubrycy zielonej
– 1 łyżka soli
– 2 łyżki musztardy francuskiej
– pieprz wg smaku
Najlepiej wybrać ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyć w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osuszyć od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinać włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. Czosnek przecisnąć przez praskę. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki marynaty oprócz musztardy. Mięso włożyć do marynaty i dokładnie natrzeć marynatą, „masować” mięso przez około 5 minut. Następnie zamknąć szczelnie miskę ze schabem i odstawić do lodówki na minimum 7 godzin (ja odstawiłam na całą noc).
Przed pieczeniem wyjąć schab z lodówki, włożyć do rękawa do pieczenia wraz z marynatą, zawiązać oba końca, zachowując wolną przestrzeń wewnątrz rękawa. Schab przygotowany w ten sposób umieścić na blaszce lub w formie do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1 godzinę i 20 minut. Następni rozciąć rękaw, posmarować schab musztardą francuską. Zwiększyć temperaturę piekarnika do 200 stopni i piec przez kolejne 10 minut. Upieczony schab przykryć papierem do pieczenia i zostawić w piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wystudzony schab należy koniecznie schłodzić przed krojeniem, będzie się wówczas idealnie kroił na cienkie plasterki.
Smacznego 🙂
![](https://www.smakiarmine.pl/wp-content/uploads/2020/04/IMG-5999-768x1024.jpg)
![](https://www.smakiarmine.pl/wp-content/uploads/2020/04/IMG-6001-768x1024.jpg)
![](https://www.smakiarmine.pl/wp-content/uploads/2020/04/IMG-6002-1024x768.jpg)