Słodko- pikantne marynaty bardzo dobrze pasują nie tylko do żeberek, ale też do skrzydełek. Ja bardzo lubię takie połączenia, dlatego dzielę się z Wami tym przepisem 🙂
Składniki:
– 1kg skrzydełek
– 1 łyżka cukru trzcinowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka sosu sojowego (jasnego)
– 1 łyżka sosu rybnego
– 2 łyżki oliwy
– 1 łyżeczkę papryki słodkiej
– 1 łyżeczkę papryki ostrej
– sól i pieprz wg smaku
Do szczelnie zamykanego naczynia ( w którym będą marynować się skrzydełka) wsypać cukier, dodać wszystkie składniki marynaty i wszystko dokładnie wymieszać. Skrzydełka włożyć do marynaty i dobrze „wymasować”, zamknąć naczynie pokrywką i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie włożyć skrzydełka do naczynia żaroodpornego, polać marynatą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, piec skrzydełka przez 35-40 minut. Opcjonalnie, 5 minut przed końcem pieczenia wyjąc skrzydełka, posmarować miodem i wstawić na kolejne 5 minut do piekarnika. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Ja podałam z kuskusem z warzywami. Podsmażyłam czerwoną cebulę, marchewkę, paprykę ( krojone w kostkę) i kukurydzę. Kuskus zalałam wrzątkiem, następnie dodałam do warzyw, dodałam przyprawy, wymieszałam i otrzymałam „wzbogacony” kuskus 🙂
Pingback: Skrzydełka słodko-pikantne (długo marynowane) | FlyB Kulinaria