Macie ochotę na coś słodkiego? Ja miałam, ale że lato coraz bliżej i niekoniecznie potrzebuję dodatkowych złych i pustych kalorii, to staram się robić takie desery, które będą tak samo pyszne, jak i w miarę zdrowe. Dziś podzielę się przepisem na pyszny deser bananowy. Ja zapiekłam banany z masłem orzechowym i migdałami, Wy możecie dowolnie kombinować z dodatkami, tworząc swoje własne, niepowtarzalne i pyszne desery 🙂
Składniki na 2 porcje:
– 2 duże banany
– 2 łyżki masła orzechowego ( u mnie domowe)
– 2 łyżki syropu z agawy
– 4 łyżki płatków migdałowych
Banany bardzo dokładnie wyszorować (skórkę), osuszyć, i rozciąć skórkę wzdłuż przez środek. Delikatnie rozwinąć skórkę na boki, banany ponakłówać widelcem, wierzch posmarować masłem orzechowym, polać syropem z agawy (można zastąpić miodem lub innym ulubionym syropem), posypać migdałami (lub innymi orzechami wg smaku i uznania) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10 minut. Smacznego 🙂
Pingback: Banan zapieczony z masłem orzechowym, syropem z agawy i migdałami | FlyB Kulinaria