Bardzo lubię kruche ciastka, a najbardziej lubię takie, które nie wymagają dużego nakładu pracy i robią się ekspresowo. Oto przepis na właśnie takie, ekspresowe ciasteczka. Proste i pyszne! Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 100g miękkiego masła
– 60g cukru (u mnie trzcinowy)
– 1 jajko + 1 żółtko do posmarowania ciastek
– 240g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżka ekstraktu z wanilii
– ulubione orzechy lub ziarna do posypania
Miękkie masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jajko, jeszcze raz ubić. Następnie dodać ekstrakt wanilii, mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia, wymieszać dokładnie i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto. Na blacie podsypanym mąkę rozwałkować ciasto na placek o grubości około 0,5-0,7cm, wyciąć ciasteczka dowolnymi foremkami. Przenieść ciastka na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem i posypać orzeszkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 12-15 minut, aż brzegi ładnie się zarumienią.
Smacznego 🙂
Pingback: Kruche ciastka waniliowe | FlyB Kulinaria