Tłusty czwartek tuż tuż i pewnie chcielibyście zjeść kilka pysznych pączków, ale nie macie czasu na smażenie tych puszystych kulek drożdżowych? Mam dla Was super przepis na greckie mini pączki o wdzięcznej nazwie Loukoumades. Są to typowe greckie pączki, łatwe do przygotowania i idealne do popołudniowej kawy albo herbaty. Ale uważajcie na te małe podstępne kuleczki, są tak pyszne, że trudno im się oprzeć i zbyt szybko znikają z talerza 🙂
Składniki:
– 300g mąki pszennej
– 260ml ciepłej wody
– 11g suchych drożdży
– 1 łyżka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
– olej do smażenia
– miód do polania gotowych pączków
– cukier puder lub posiekane orzeszki do posypania pączków.
Drożdże rozpuścić w 50ml ciepłej wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Mąkę przesiać razem z solą do dużej miski, w centrum zrobić wgłębienie, wlać drożdże, dodać proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać. Następnie dodać resztę (210ml) ciepłej wody i wszystko dokładnie wymieszać silikonową łopatką. Gotowe ciasto będzie miękkie i elastyczne i będzie się kleiło do rąk, ale nie dodawajcie więcej mąki, ponieważ wtedy pączki będą twarde. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na około 45 minut. Po tym czasie rozgrzać olej w rondelku, umoczyć łyżeczkę w gorącym oleju, nabrać łyżeczkę ciasta i ostrożnie wrzucić ciasto (z małej wysokości by nie pryskało) na rozgrzany olej. Ciasto ma tendencje do unoszenia się na powierzchni oleju, dlatego należy co jakiś czas przewracać loukoumades na drugą stronę. Smażyć na złoty kolor. Jeśli pączki zbrązowieją zbyt szybko to znaczy, że olej jest za gorący i ciasto w środku będzie surowe. Usmażone pączki wykładać na ręcznik kuchenny by pozbyć się nadmiaru tłuszczu, Ciepłe loukoumades polać płynnym, delikatnie podgrzanym miodem i posypać cukrem pudrem lub posiekanymi orzeszkami.
Smacznego 🙂