Nie ma nic lepszego, niż kubek gorącej kawy z przyprawami i kawałek dobrego domowego ciacha Tym bardziej, że jest to chyba najprostsze, ale za to bardzo smaczne ciasto marchewkowe z moim ulubionym lukrem limonkowym.
Składniki: 500g słodkiej marchewki, 4 jajka, 200g drobnego cukru, 10g proszku do pieczenia, szczypta soli, 50ml oleju ( użyłam rzepakowego), 200g mąki pszennej. Lukier: 1 kubek cukru pudru, sok z 1 limonki.
Marchew obrać, zetrzeć na drobnych oczkach lub zmielić. W misce ubić rózgą kuchenną jajka z cukrem, olejem i solą, dodać marchew, wymieszać. Dodać przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę i wszystko dokładnie wymieszać. Przelać ciasto do formy, najlepiej silikonowej, jeśli pieczecie w zwykłej formie, należy ją wyścielić papierem do pieczenia lub posmarować olejem i obsypać bułką tartą.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut, do tzw. suchego patyczka.
Skórkę z limonki zetrzeć na tarce ( drobne oczka), zostawić do dekoracji. Cukier puder połączyć z sokiem z limonki, wymieszać dokładnie, posmarować upieczone i wystudzone ciasto i posypać skórką. Ciasto odstawić na około 1 godzinę, aby lukier całkowicie stężał. Smacznego