Uwielbiam krewetki, bardzo lubię kurki i lubię kaszę jęczmienną. Dziś połączyłam te trzy produkty i powstało bardzo smaczne kaszotto, które z czystym sumieniem polecam do wypróbowania 🙂
Składniki na 2 porcje:
– 30szt dużych krewetek
– 200g kurek
– 1 kubek kaszy jęczmiennej wiejskiej
– 1 duża cebula
– 100ml białego wina wytrawnego
– 50g masła (u mnie klarowane)
– dwie garście drobno posiekanej kolendry
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie kurkuma, czosnek granulowany, sól i pieprz)
Kurki i krewetki dokładnie oczyścić, kaszę dokładnie wypłukać, cebulę pokroić w drobną kostkę. Na dużej patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulę, dodać pokrojone kurki i smażyć na małym ogniu przez około 3-4 minuty. Następnie dodać kaszę i smażyć przez kolejne 3 minuty i wlać wino. Gdy wino odparuje, wlać 2 kubki gorącej wody – gotować mieszając co jakiś czas przez około 20 minut.
10 minut przed końcem gotowania dodać krewetki i przyprawy, wymieszać i gotować pod pokrywką z dziurką aż cała woda odparuje. Gdy ziarna będą miękkie zdjąć z ognia, dodać kolendrę i wszystko dokładnie wymieszać. Przed podaniem polecam wmieszać trochę parmezanu startego na tarce na drobnych oczkach. Ja niestety nie miałam, dlatego dziś kaszotto było bez sera, ale nawet bez sera smakowało wyśmienicie.
Polecam 🙂
Pingback: Kaszotto z kurkami i krewetkami | FlyB Kulinaria