Uwielbiam krewetki w każdej postaci. Ostatnio połączyłam je z kalmarami, porem i pędami bambusa, dodałam mleczko kokosowe i wyszło przepysznie. Z pewnością będzie to jeden z ulubionych, wymyślonych przeze mnie przepis, do którego będę wracała dość często. Spróbujcie 😉
Składniki na 2 porcję:
– 500g dużych krewetek
– 250g kalmarów (krojone w pierścienie)
– 1 por (250g po obraniu)
– 1 słoik pędów bambusa w plastrach
– 1 puszka mleczka kokosowego
– 2 łyżki masła klarowanego
– kurkuma, imbir, czosnek, sól, papryka ostra, papryka słodka wędzona wg smaku
Krewetki oczyścić, opłukać, kalmary opłukać i odsączyć z nadmiaru wody. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie krążki. Na patelni rozgrzać masło, usmażyć por do miękkości, dodać kalmary, pędy bambusa (bez płynu) i mleczko kokosowe i dusić przez około 5 minut. Następnie dodać krewetki, przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać i dusić przez około 12-15 minut, od czasu do czasu mieszając delikatnie. Kiedy krewetki zmienią kolor na różowy, zdjąć potrawę z palnika i podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego 🙂
Pingback: Krewetki i kalmary duszone w mleczku kokosowym z porem i pędami bambusa | FlyB Kulinaria