Bardzo lubię wszelkiego rodzaju smarowidła do pieczywa. Choć, przyznam szczerze, ostatnio bardzo rzadko jadam pieczywo, ale moi domownicy jedzą kanapki i właśnie z myślą o nich zrobiłam ten pasztet. Jest bardzo smaczny, delikatny i kremowy. Składa się tylko z trzech składników, nie licząc przypraw i agaru, ale jest przepyszny. Spróbujecie? 😉
Składniki:
– 1 tuszka kurczaka
– 1 duża cebula
– 1 duża marchew
– 4-5 listków laurowych
– 10 ziarenek pieprzu czarnego
– 5 ziarenek ziela angielskiego
– 20g agaru
– 300ml wywaru z kurczaka
– zioła i przyprawy wg smaku ( u mnie 1 łyżka kurkumy, 1 łyżeczka papryki cayenne, sól)
Kurczaka ugotować w dużym garnku z dodatkiem liści laurowych, ziarenek pieprzu i zielem angielskim. Cebulę i marchew obrać, dodać do kurczaka podczas gotowania i ugotować na miękko. Gotowe mięso i warzywa wyjąc z wywaru, wywar przecedzić, odmierzając 300ml. Mięso obrać ze skóry i kości i wystudzić. Wystudzone mięso włożyć do blendera, dodać marchew i cebulę, delikatnie zblendować. Wywar podgrzać, dodać agar- agar i zagotować, gotować przez około 2 minuty. Następnie wlać mieszankę wywaru z agarem do kurczaka i wszystko razem zblendować na gładką masę. Gotową masę przelać do foremki, najlepiej silikonowej, wystudzić i schować do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego 🙂
* Gotowy pasztet możecie podzielić na mniejsze porcje i zamrozić. Przed użyciem rozmrażać w lodówce.





Czym mozna zastapic agar?
Agar można zastąpić zwykłą żelatyną. Tylko wtedy dodaję się 30g żelatyny. Należy ją rozpuścić z ciepłym wywarze, delikatnie podgrzać (nie wolno zagotować), następnie dodać do mięsa i wszystko razem zmiksować na gładką masę.
Pingback: Pasztet drobiowy (bez pieczenia) | FlyB Kulinaria