Bułeczki śniadaniowe (bez formowania)

Te bułeczki są przepyszne! Baaaardzo delikatne, mięciutkie, puszyste – idealne na śniadanie 😉 A najlepsze w tych bułeczkach jest to, że nie potrzebują one żadnego formowania. Należy po prostu rozwałkować ciasto i pokroić je nożem do pizzy na równe kwadraciki. Ciasto jest tak wdzięczne, że pracować z tym ciastem, to czysta przyjemność. Polecam 🙂


Składniki na około 16 sztuk:


– 580-600g mąki pszenicznej (u mnie tortowa)
– 30g masła (plus 20g na posmarowanie gotowych bułeczek)
– 235ml mleka
– 60ml wody

– 7g drożdży instant
– 60g cukru
– 1 jajko
– 1/2 łyżeczki soli

Wodę delikatnie podgrzać, wsypać drożdże, wymieszać i odstawić na około 10 minut. Do dużej miski wlać ciepłe mleko, dodać miękki masło (30g), cukier i rozczyn z drożdży, wymieszać. Następnie dodać jajko, sól i przesianą mąkę i zagnieść miękkie i elastyczne ciasto.

Nie dodawajcie więcej mąki, nawet jeżeli ciasto będzie się kleić do rąk. Najlepiej wyrabiać tak długo, aż ciasto samo przestanie się kleić. Gotowe ciasto włożyć do miski oprószonej mąką, przykryć czystą ściereczką kuchenną i odstawić w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Cisto powinno podwoić swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i jeszcze raz delikatnie zagnieść, rozwałkować na prostokąt o grubości około 8-10mm. Nożem do pizzy pokroić na kwadraty jednakowej wielkości i przełożyć na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową.
Przygotowane w ten sposób bułeczki przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na kolejne 30-40 minut do napuszenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Gotowe, delikatnie wystudzone bułeczki posmarować roztopionym masłem. Najlepiej smakują z dżemem lub serem żółtym.
Smacznego 🙂

Bułeczki śniadaniowe (bez formowania)
Bułeczki śniadaniowe (bez formowania)
Bułeczki śniadaniowe (bez formowania)
Bułeczki śniadaniowe (bez formowania)
Please follow and like us:
Pin Share

4 thoughts on “Bułeczki śniadaniowe (bez formowania)”

  1. Pingback: Bułeczki śniadaniowe (bez formowania) | FlyB Kulinaria

  2. Pani Maria napisała tak: „Bułeczki dla wnuków upieczone?? ..czekają na odbiór..dziękuję Armi As za przepis..są pyszne polecam.”
    Bardzo się cieszę, że bułeczki smakują 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here