Próbowaliście już piec pieczywo z dodatkiem podsmażonej cebuli? Jeśli nie, to koniecznie wypróbujcie ten prosty przepis na pyszny chlebek pszenno- żytni z dodatkiem zeszklonej cebuli. Z tego przepisu można upiec również bułki, które idealnie nadają się na śniadanie w towarzystwie ulubionego sera i warzyw. Spróbujcie koniecznie 🙂
Składniki:
– 250ml ciepłej wody
– 240g mąki żytniej (typ 720)
– 225g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 10g świeżych drożdży (można zastąpić 1 łyżeczką drożdży instant)
– 1 duża cebula
– 1 łyżeczka cukru
– 1/2 łyżeczki soli
– 1 łyżka masła klarowanego lub innego tłuszczu wg uznania
– 1 żółtko
– ziarna do posypania (u mnie pestki dyni i siemię lniane)
Ciepłą wodę podzielić na dwie części, w 1 połowie rozpuścić cukier i sól, wkruszyć drożdże, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki pszennej, wymieszać, aby nie było grudek i odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na mocno rozgrzanym maśle i wystudzić.
Do wyrośniętych drożdży dodać resztę ciepłej wody, olej i cebulę i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie, cały czas mieszając dodawać mąkę i zagnieść miękkie ciasto. Zagniecione ciasto włożyć do czystej miski przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, delikatnie zagnieść, rękami rozciągnąć na kształt prostokąta, zrolować i uformować bochenek. Uformowany chlebek przenieść na blachę wyścieloną papierem do pieczenia lub matą silikonową, posmarować rozkłóconym żółtkiem, posypać ziarnami i odstawić na kolejne 15-20 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 30 minut. Gotowy chleb wystudzić na kratce.
Smacznego 🙂