To chyba najszybszy i najprostszy przepis na chleb, który zawsze się udaje i chleb wychodzi pyszny, z bardzo chrupiącą skórą i mega delikatnym środkiem. Bardzo lubię ten chleb też za to, że można do niego dodawać ulubione nasiona i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Polecam 🙂
Składniki:
– 8 łyżek płatków owsianych górskich
– 500ml ciepłej wody
– 200g mąki orkiszowej (u mnie tortowa)
– 200g mąki pełnoziarnistej pszennej
– 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1op drożdży instant (7g)
– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka soli
– 30g pestek z dyni
– 20g nasion chia
– 20g siemienia lnianego
Ciepłą wodę wlać do dużej miski, wsypać płatki, cukier, sól i drożdże i wymieszać. Dodać wszystkie mąki i nasiona, wymieszać dokładnie do połączenia się składników i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto przełożyć do dużej keksówki (z małej „ucieknie”) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut.
Smacznego 🙂
*Piekłam w silikonowej keksówce więc niczym nie smarowałam i nie sypałam.
Domowe pieczywo jest najlepsze. Odkąd mam zakwas sama piekę chleb 🙂
Ja przymierzam się do zrobienia zakwasu i na razie piekę na drożdżach i uwielbiam domowe pieczywo. Właśnie mam zamiar zarobić ciasto na bułeczki 🙂