Chleb z płatkami owsianymi

To chyba najszybszy i najprostszy przepis na chleb, który zawsze się udaje i chleb wychodzi pyszny, z bardzo chrupiącą skórą i mega delikatnym środkiem. Bardzo lubię ten chleb też za to, że można do niego dodawać ulubione nasiona i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Polecam 🙂


Składniki:

– 8 łyżek płatków owsianych górskich
– 500ml ciepłej wody
– 200g mąki orkiszowej (u mnie tortowa)
– 200g mąki pełnoziarnistej pszennej
– 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
– 1op drożdży instant (7g)

– 1 łyżeczka cukru
– 1 łyżka soli
– 30g pestek z dyni
– 20g nasion chia
– 20g siemienia lnianego

Ciepłą wodę wlać do dużej miski, wsypać płatki, cukier, sól i drożdże i wymieszać. Dodać wszystkie mąki i nasiona, wymieszać dokładnie do połączenia się składników i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto przełożyć do dużej keksówki (z małej „ucieknie”) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut.
Smacznego 🙂
*Piekłam w silikonowej keksówce więc niczym nie smarowałam i nie sypałam.


Chleb z płatkami owsianymi
Chleb z płatkami owsianymi
Chleb z płatkami owsianymi
Please follow and like us:
Pin Share

2 thoughts on “Chleb z płatkami owsianymi”

    1. Ja przymierzam się do zrobienia zakwasu i na razie piekę na drożdżach i uwielbiam domowe pieczywo. Właśnie mam zamiar zarobić ciasto na bułeczki 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

The maximum upload file size: 128 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here